Ajatuksia päiväkirjan äärellä...

17. maalis, 2018

Maailmankuulu teoreettinen fyysikko ja kosmologi englantilaissyntyinen Stephen Hawking menehtyi muutamia päiviä sitten. Hän sairastui ALS-tautiin (liikehermoja rappeuttava ja tuhoava sairaus, https://www.lihastautiliitto.fi/fi/ALS_MND_) jo 21-vuotiaana ja lääkärit lupasivat hänelle elinaikaa vain muutamia vuosia. Hawking eli vakavasta sairaudestaan huolimatta 76-vuotiaaksi ja tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi monista kansantajuisista tiedeartikkeleista, haastatteluista ja luennoista. 

Hawking ansioitui uransa aikana erityisesti avaruuden mustien aukkojen tutkijana. Fyysikon keskeisimpiä tutkimusaloja olivat kosmologia, kvanttigravitaatio ja säieteoria. Hän oli innostunut maailmankaikkeudesta, ja sen vaiheita kuvaava Ajan lyhyt historia (2012) on maailman menestynein tietokirja. Lue aiheesta myös Kari Enqvistin kolumni: https://yle.fi/uutiset/3-10118499 

Hawking kirjoitti useita artikkeleita mm. ilmastonmuutoksesta: - Olemme lähellä pistettä, jossa maapallon lämpeneminen muuttuu peruuttamattomaksi. Planeettamme muuttuu Venuksen kaltaiseksi paikaksi, jossa lämpötila on 250 astetta ja taivaalta sataa rikkihappoa, Hawking kertoi taannoin BBC:lle. 

Joku lukijoistani varmasti nyt kysyy, että miksi kirjoitan tänään Hawkingista, ilmastonmuutoksesta, planeettamme tilasta ja mustista aukoista? Miksi en vaan pysyttelisi Aurinkorinteen asioissa? Niinpä niin. Vastaan, että miksipä en kirjoittaisi tästä tiedemaailman  erityisestä ihmisestä ja hänen uskomattomasta elämästään? Meillä kaikilla toki on erityinen elämä, mutta eräät joutuvat kaiken muun häslingin lisäksi taistelemaan parantumatonta sairautta vastaan vielä silloinkin, kun kaikki, siis aivan kaikki liikuntakyky katoaa. Mutta aivot toimivat.

Pyörätuolistaan ja puhesyntetisaattorin avulla Hawking  pystyi avaamaan silmämme ja tietoisuutemme ilmastonmuutoksen peruuttamattomuudelle erityislaatuisella tavalla: - Pelkäänpä, että evoluutio on saanut ahneuden ja aggressiivisuuden rakentumaan ihmisten geeneihin. Ei ole olemassa merkkejä konfliktien vähenemisestä ja sotilasteknologian sekä joukkotuhoaseiden kehitys voi koitua tuhoksi. Ihmisrodun selviytymiseksi paras toivo olisi löytää siirtokunta avaruudesta.

Tänään siirtokunta jossain tuolla universumissa tuntuu todella, todella kaukaiselta ajatukselta. Mutta ilmastomuutos tulee varmasti koskettamaan meitä jokaista tavalla tai toisella. Voiko ihminen enää pysäyttää vääjäämätöntä muutosta maapallolla? Jotain toki voimme tehdä. Ihan ensiksi pitäisi varmastikin päästä maailman meriä ja juomavesiä saastuttavasta muovista eroon, joka sekin tuntuu olevan ylivoimainen työ - avaruuden siirtokunnista puhumattakaan. Toivoa kuitenkin on, merestä kerätystä jätemuovista nimittäin valmistetaan tänä päivänä jo joitakin kulutustavaroita kuten lenkkitossuja, itsellänikin on jätemuovistä tehdyt silmälasikehykset, todella hyvät ja kevyet.

Kotiplaneetalle ja Aurinkorinteelle vielä palatakseni, voin kertoa uutisia: suuren kävijämäärän ja lisääntyvän kysynnän vuoksi lisäämme eläkeläisten kuntosalivuoroja Aurinkorinteen kuntasalilla. Jatkossa myös tiistaisin klo. 12 - 16 voi tulla kuntoilemaan. Ilmoitan viikko-ohjelmassa ja muissakin tiedotteissa kuntosalivuorot näin: kuntosali eläkeläisille avoinna ma - ke ja la klo. 12 - 16.

 

"En usko, että ihminen selviytyy seuraavasta vuosituhannesta, ellemme muuta avaruuteen. Liian monet onnettomuudet uhkaavat yhdelle planeetalle rajoittuvaa elämää. Olen silti optimisti. Me pääsemme tähtiin" - Stephen Hawking - (1942-2018)

 

Raija Westergård

 

11. maalis, 2018

Suunnilleen noin kirjoitetaan jo Raamatussa, Markuksen evankeliumissa luku 14. Lausetta on paljon siteerattu ja varsinkin, kun halutaan kirjoittaa köyhyydestä, suomalaisesta köyhyydestä,  eläkeläisköyhyydestä, kuten tänään Aamulehdessä Timo Kietäväinen, joka on työeläkevakuuttaja Kevan toimitusjohtaja.

Pätkätyöt, nollasopimukset ja osa-aikaisuus ovat tämän ajan työelämää, jonka seuraukset näkyvät noin 15 vuoden kuluttua. Eläkeläisköyhyydestä on monia määritelmiä. Minimieläketaso eli takuueläke on Suomessa tällä hetkellä 775 euroa kuukaudessa. Usein eläkeläisköyhiksi lasketaan ne, joiden eläke on alle tuhat euroa kuukaudessa.

Ja samaan aikaan toisaalla: eduskunnasta tai europarlamentista eläköityneet (tai vaaleissa tipahtaneet) entiset edustajat nauttivat sopeutumiseläkettä, joka on (riippuen edustajan palkasta ja työvuosista) 4000 - 6000 euroa kuukaudessa! Ja tämän lisäksi voivat vielä ansaita lisää kuka milläkin keinolla: yritystoiminnalla, osakeyhtiöiden hallituspaikoilla, asiantuntijoina kuka missäkin projektissa tai hankkeessa jne. Näin tämä kansanedustajien eläkeläisjärjestelmä on toiminut jo kauan, mutta todennäköisesti tähän tulee muutos, jos on uskominen eduskunnan puhemies Paula Risikkoa, joka Verkkouutisten mukaan kertoi: "Meillä on tosi tiukka tilanne taloudessa edelleen. Siksi on jouduttu leikkaamaan monista sellaisista asioista, joista ei olisi pitänyt leikata, jos vain tilanne olisi ollut parempi. Samaan aikaan sopeutumiseläkkeeseen ei ole koskettu. Se ei vain ole oikeudenmukaista, Risikko sanoo".

Historioitsija Teemu Keskisarja kirjoittaa ET-lehdessä 2/17 elävästi ja hänelle tyypilliseen värikkääseen tapaansa köyhyydestä: "Pälpätys köyhyyden lisääntymisestä ei puhuttele minua pätkääkään. Historioitsijana tiedän kosolti suomalaisia köyhiä: laskiämpärin litkusta tapelleita kerjäläisiä, luurangonlaihoja vauvoja ja joukkohautojen nimettömiä röykkiöitä. En näppäile köyhyysmietteitäni hetken kuplassa. Omakohtaistakin kokemusta piisaa, joskaan ei kunniallista: jonotin leipää ehkä viimeisen kerran 13 vuotta sitten säästääkseni lantit viinaan ---sanassa sanotaan, että köyhät teillä on aina keskuudessanne. Niinpä niin. Köyhyys ei vähene saati poistu. Sieluissa se elää iankaikkisesti".

Mitä tähän enää voisi muuta lisätä?  

Raija Westergård

 

4. maalis, 2018

Otsikon mukaisesti kirjoitti Aamulehti lauantaina 3.3 -18. Viime päivinä on ahkerasti puitu kansanedustaja Elina Lepomäen ilmoittautumista sote-uudistuksen vastustajaksi. Lepomäen mukaan suunnitellun kehityksen seurauksena Suomen terveydenhoitojärjestelmä on eriarvoisempi kuin yhdessäkään toisessa länsimaassa. Jos sote-uudistusta ei kyetä tekemään, kansan jakautuminen eri sote-palvelujen käyttäjiksi jatkuu. Maksukykyiset ottavat yksityisiä vakuutuksia itselleen ja lapsilleen. Työsuhteessa olevat saavat sairaanhoitoa työterveyshuollosta, jonka laatu ja laajuus vaihtelevat. Muut saavat selvitä julkisilla palveluilla (Aamulehti 3.3).

Minä otan Lepomäen kannanoton vakavasti. Hän on antanut kasvot kaikille sote-uudistuksen epäilijöille, Lepomäki ei todellakaan ole yksin mielipiteineen. Itse pohdin asiaa nimenomaan vanhusväestön näkökulmasta. Nimittäin samassa lehdessä (Aamulehti 3.3) on artikkeli, miten kriisi uhkaa vanhustenhoitoa. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen hoivalaitoksissa työskentelevistä ei haluaisi itse vanhana ottaa vastaan oman yksikkönsä vanhuksille tarjoamaa hoitoa. Tämä on vakava viesti. Mihin vanhustenhoito on oikeasti menossa?

Artikkelissa kirjoitetaan myös hoitajien joukkopaosta eli hakeutumisesta muihin tehtäviin, opiskelemaan jne. Tutkija Teppo Kröger kirjoittaa, että ellei tätä syöksykierrettä pystytä oikaisemaan, suomalainen vanhuspalvelujärjestelmä on vaarassa jo nyt, kun sitä tarvittaisiin vastaamaan nopeasti ikääntyvän väestön kasvaviin hoivatarpeisiin.

Talouselämä-lehti kirjoittaa puolestaan seuraavaa: "Meillä ei ole mitään mahdollisuutta tarjota tulevien vuosien vanhuksille ihmisarvoista hoivaa ilman yksityisiä yrityksiä. Kuntien rahkeet eivät investointeihin riitä. Soteratkaisu on jo nyt myöhässä. Se on pakko tehdä. Mitä pidemmälle soteratkaisu siirtyy, sitä vaikeammaksi harvaan asutun maan vanhenevan väestön hoiva tulee". 

Mitä tästä kaikesta voi päätellä? Vanhukset tarvitsevat joka tapauksessa hoitoa, tulee sote maaliinsa sitten koska tahansa, sutena tai sammakkona. Jos on niin, että vanhusalaa koettelee hoitajapula, miten paljon enemmän lähihoitajiksi koulutettavia maahanmuuttajia Suomi tarvitsee, jotta selviydymme nopeasti vanhenevan väestömme hoivasta? Tässä pohdittavaa tuleviin päiviin...

 

Raija Westergård

 

24. helmi, 2018

 Tällä viikolla tiistaina Aurinkorinteellä aloitti uusi ryhmä eli Ehtookerho, joka on tarkoitettu omaishoitajien tueksi, vapaailtapäivän- ja esimerkiksi harrastuksten ja muiden menojen mahdollistamiseksi.

Ehtookerhoon tullaan siis aina tiistaisin klo 13, jolloin on tulokahvit ja mahdollisuus osallistua Kulttuuriklubin vaihtuviin ohjelmiin sekä myöskin tiistaisin klo 14 alkavan Muistikahvilan tilaisuuksiin, jossa niinikään viikottain on eri teema ja eri luennoitsijoita ajankohtaisista aiheista. Lue enemmän Aurinkorinteen ryhmistä, toiminnasta ja hinnoista täältä: 

http://aurinkorinne.simplesite.com/424218233 

 

 Suomen omaishoidon verkosto määrittelee omaishoitajaksi henkilön, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti.

Selvitysten mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia (Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma).

Omaishoitotilanteissa on eroja hoivan sisällön, keston ja rasittavuuden suhteen.  Vain hieman yli 10 % kaikista omaishoitotilanteista on lakisääteisen omaishoidon tuen piirissä. Omaishoitosopimuksia oli Suomessa vuonna 2016 n. 44 152. Katso tilastotietoa omaishoidon tuesta (Sotkanet).

Kotiin saatavat palvelut, lyhytaikaishoidon ja vapaan järjestäminen, päivätoiminta, hoitotarvikkeet, apuvälineet tai kodin muutostyöt helpottavat arjen sujumista ja suovat omaa aikaa, lepoa ja vapaata. Taloudellinen tuki turvaa toimeentuloa ja korvaa sairaudesta tai vammasta johtuvia kustannuksia. Omaishoitajat tarvitsevat myös henkistä tukea jaksamiseen ja hyvinvointiin sekä neuvontaa ja tietoa omaishoitotilanteeseen liittyvissä asioissa.

Juurikin tähän viimeksimainittuun kohtaan eli henkiseen tukeen ja jaksamiseen Aurinkorinteen Ehtookerho sopii  kuten myös hoitajan lyhyeen fyysiseen lepohetkeen. Ehtookerhossa on vielä sopivasti tilaa ja toivomme, että paikat täyttyvät nopeasti. Aurinkorinteen yhteystiedot löytyvät tältä kotisivulta nopeasti palkin  kohdasta "Neuvonta".

 

Teksti: Raija Westergård (omaishoitaja)

18. helmi, 2018

Kuvassa Hämeenkyrön Sosiaali- ja terveyskeskuksen kampus kuvattuna Raipalan pellon suunnasta. Nuoli osoittaa meidän Aurinkorinnettä ja sisäänkäyntiä, jota moni uusi kävijä on etsinyt jopa epätoivoisesti. Nyt tämä kuva havainnollistaa sijaintimme hienosti. (kuvakaappaus, kuvaaja tuntematon)

Tiedätte muuten varmaan, hyvät lukijani, vanhan sanonnan "kilometritehdas"? Termi saattaa olla jotain länsisuomalaista slangia, joita toisinaan tulee mieleeni vanhan kotiseutuni  murreperintönä. Joka tapauksessa kilometritehdas tarkoittaa työttömyyttä, joutua työttömäksi, tulla potkaistuksi kilometritehtaalle eli maantielle jalkapatikkaan etsimään uutta työtä.

Niin, Iltalehden artikkelin mukaan "kilometritehdas" voi odottaa varsin monia työntekijöitä sosiaali-ja terveysaloilta aivan lähiaikoina jos ko. lehteen on luottaminen: "Jos julkisista palvelulupauksista pidetään kiinni, tulossa on kaikkien aikojen verilöyly, kun kymmeniä tuhansia kuntien palkollisten virka- ja työsuhteita lopetetaan. Vähemmän tuottavia tuki- ja aputoimintoja poistetaan. Asiantuntijoita, keskijohtoa ja päälliköitä irtisanotaan. Työt korvataan tehokkaammilla toimintatavoilla, eikä kaikkia töitä välttämättä korvata mitenkään, koska ne muuttuvat turhiksi töiksi.

Suuri työpaikkojen leikkaus toteutuu sote- ja maakuntauudistuksen kautta. Sitä voi hyvin kutsua vaikka yhteiskuntasopimukseksi, jossa yksityinen sektori auttaa valtiota säästämään yt-tsunamin avulla. Maakuntiin aluksi siirtyviä julkisia palveluita tuottaa nyt noin 210 000 nykyistä kuntien palkollista. Sosiaali- ja terveysministeriö olettaa, että yksityiset yritykset haukkaavat terveysmarkkinasta neljänneksen. Todennäköisesti osuus tulee olemaan suurempi, puolet tai sitäkin enemmän". Lue koko artikkeli täältä:

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802162200751175_u0.shtml 

 

Joten eipä tässä kohtaa tämän enempää tällä erää. Täytyy vaan toivoa, että kaikki (Sote-uudistuksessa kaikenkaikkineen) menisi toivotulla tavalla, valitettavasti aika monella alkaa usko horjua vuosien epävarmuuden jälkeen. Ja loppua "sopankeitolle" ei näy...

 

Raija Westergård